perjantai 16. toukokuuta 2014

Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu

Marttojen nettisivuilla on tiedote kilpailusta:

"Millainen on Aleksis Kiven nimikkoleivos? 
Suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajan Aleksis Kiven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 180 vuotta. Uudenmaan Martat ry on puolestaan tänä vuonna 85-vuotisjuhlaansa viettävä Suomen suurin marttapiiri, jonka tehtävänä on lisätä kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. 
Juhlavuoden kunniaksi Uudenmaan Martat järjestää leivontakilpailun, jolla etsitään nimikkoleivosta Aleksis Kivelle. Yhteistyökumppaneina toimivat Aleksis Kiven Seura r.y. ja Roihuvuoren ammattioppilaitos. 
 
Kilpailun säännöt: 
Kilpailuaika on 15.4.-31.8.2014. 
Tehtävänä on suunnitella mahdollisimman pitkälle kotimaisia raaka-aineita hyödyntäen makea leivonnainen, jolla voi juhlistaa Aleksis Kiven päivää. 
Suunnittelussa pyydetään kiinnittämään huomiota siihen, että leivos sopii toteutettavaksi niin kotikeittiöissä kuin suurkeittiöissä. 
Ohjeen tulee olla oma ja aiemmin julkaisematon. 
Kilpailuun voivat osallistua yksityishenkilöt tai 2-5 henkilön muodostamat ryhmät. Jokainen kilpailija voi osallistua vain yhdellä ohjeella. 
Ohje ja kuva valmiista leivoksesta tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen anne.lempinen@martat.fi 31.8.2014 mennessä. 
Uudenmaan Martat ry:llä ja Aleksis Kiven Seura r.y:llä on oikeus julkaista voittajaleivonnaisen ohje verkkosivuillaan ja painotuotteissaan. 
Kilpailun toteutuksesta vastaa Uudenmaan Martat, ja palkintointa jaetaan leivonta-aiheisia tuotekoreja"

Tähän osallistuminen on ehdoton MUST!
Aleksis Kiveä ajatellessa tulee mieleen päällimmäisenä suomalaisuuden kuvaaminen kirjallisuudessa. Kiven tuotannossa paljon tapahtuu metsissä, mikä ei ole ihme, sillä Nurmijärven, Kiven kotiseudun, metsät ovat
kauniita! Mietin myös jollain tapaa Runebergin torttua, joka on ehkä tunnetuin nimikkoleivos Suomessa. Runebergin torttujen ohje on toki hieman muuttunut aikojen saatossa, mutta ajatus siitä, että se on etenkin alunperin ollut hyvin simppeli ja jopa "arkinen" leivos.

Halusin käyttää Aleksis Kiven nimikkoleivokseen ehdottomasti kotimaisia raaka-aineita ja sellaisia, joita olisi saatavilla myös syksyllä. Oikeastaan haluaisin leivoksesta sellaisen, että se olisi ollut mahdollista tehdä jo aikoinaan Kiven elinaikana.

Ensimmäinen koeversio on nyt tehty ja maistatettu arvovaltaisella raadilla. Ohje oikeastaan toimi mainiosti, maku oli hyvä, parantelen vain ulkonäköä ja voilá, kilpailuluomukseni on valmis!
Leivos on gluteeniton ja vähälaktoosinen (ei maidoton, niinkuin taisin naapurissa sanoa)

Ohje on simppeli ja siinä on paljon muunteluvaraa! Voit esimerkiksi tehdä leivoksesta helposti piirakan!


ALEKSIS KIVEN LEIVOS KIKUN TYYLIIN

100g voita
3 dl tattarijauhoja
3/4 dl kylmää vettä

150 g (pakaste)mustikoita
vaniljasokeria

2 valkuaista
1,15 dl sokeria


Valmista ensin pohja nyppimällä voi ja tattarijauhot. Kun seos on murumaista lisää kylmä vesi ja muotoile palloksi. Laita taikina kelmun sisään jääkaappiin viilentymään 30-60 minuutiksi.
Jaa taikina 12 osaan ja vuoraa sormin taikinalla muffinipellin kolot, ylös reunaan asti.
Esipaista taikinaa 225 asteessa 10 min, vähennä sen jälkeen lämpöä 175 asteeseen.
Sulata pakastemustikoita mikrossa ja täytä taikina"kupit" tasaisesti mustikoilla. Ripottele mustikoiden päälle hieman vaniljasokeria. Paista viitisen minuuttia.
Tällä aikaa vatkaa valkuaisista ja sokerista marenki, jonka lusikoit tai pursotat leivosten päälle.
Laita leivokset vielä uuniin, noin viideksi minuutiksi, mutta HUOM! tarkkaile leivoksia koko ajan, sillä marenki palaa helposti!



Värjäsin marenkia vielä hieman mustikoista irronneella mehulla, mutta jatkossa taidan pitäytyä valkoisessa marengissa, sini-valkoinen -teemalla.
Kehitystyö jatkukoon!


Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti