Key Lime Pie on syntynyt Floridassa reilu sata vuotta sitten ja siihen on todellakin alunperin käytetty vain Key -nimistä limelajiketta, jota kasvaa etenkin Floridan Key West -alueella. Key -limejen sanotaan olevan happamampia, mutta samalla maukkaampia, kuin monet muut limet.
Key Lime Pie on Floridan osavaltion virallinen piiras.
Limepiiras on simppeli tehdä, eikä vaadi montaa raaka-ainetta.
Sattumalta huomasin muuten kotona limejä pestessäni, että kädessäni olleissa Brasilialaisissa limeissä oli kaikissa 'Pitu' -tarra! Pituhan on siis sokeriruo'osta valmistettuja Cachaca -rommia, josta tehdään ne aidoimmat mojitot! Olen kerran ostanut puollollisen Pitua joltakin ulkomaanmatkalta, eikä siitä kyllä mun makuun sopivia mojitoja tullut. En aio tehdä tätä ostovirhettä toiste.
Pitulimet ovat kuitenkin varmasti ihan sitä parasta A-ryhmää!
Sattumalta huomasin muuten kotona limejä pestessäni, että kädessäni olleissa Brasilialaisissa limeissä oli kaikissa 'Pitu' -tarra! Pituhan on siis sokeriruo'osta valmistettuja Cachaca -rommia, josta tehdään ne aidoimmat mojitot! Olen kerran ostanut puollollisen Pitua joltakin ulkomaanmatkalta, eikä siitä kyllä mun makuun sopivia mojitoja tullut. En aio tehdä tätä ostovirhettä toiste.
Pitulimet ovat kuitenkin varmasti ihan sitä parasta A-ryhmää!
LIMEPIIRAS
200 g digestivekeksejä
100 g voita
3 limeä (n. 1 dl mehua + kuoriraaste)
1 prk kondensoitua maitoa
5 keltuaista
1 rkl vaniljasokeria
Murskaa keksit (monitoimikoneessa) tasaiseksi, lisää sulatettu voi. Levitä keksimuru vuoan pohjalle ja reunoille tasapaksuksi kerrokseksi. Paista pohjaa 150 -asteisessa uunissa 10 min.
Nosta paiston jälkeen uunin lämpö 175 -asteeseen.
Vatkaa kondensoitu maito ja keltuaiset keskenään vaahdoksi, valuta joukkoon limemehu samalla vatkaten. Sekoita lopuksi mukaan vaniljasokeri sekä limen kuoriraaste ja kaada vuokaan.
Paista 15-25 minuuttia, riippuen käyttämäsi vuoan halkaisijasta/kakun korkeudesta.
Tämä kakku tehtiin halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuokaan, jolloin sain siihen upeaa korkeutta! Kakusta riitti noin kahdeksalle. Päälle on pursotettu vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa, jota oli tarjolla lisää myös kaikille halukkaille.
"Ylijäävistä" valkuaisista voi tehdä marenkia tai vaikka munakasta.
"Ylijäävistä" valkuaisista voi tehdä marenkia tai vaikka munakasta.
Simppeli ja ihanan kirpakka piiras!
Hyvä idea esimerkiksi pääsiäisen kahvipöytään!
Rakkaudella,
KIKU
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti