maanantai 25. elokuuta 2014

Omenamuru

Omenakausi alkaa olla aluillaan ja meillä päin näyttää ainakin puut olevan niin täynnä hedelmiä, että joutunee oikein urakalla miettimään, mihin kaikkeen omenoita saa laitettua.
Jenkkiläisissä sarjoissa ja leffoissa puhutaan aina välillä "crumbleista" ja "cobblereista", esim. peach cobbler tai apple crumble.
Vuosien saatossa musta on kehittynyt näiden mainosten uhri ja viimein kaivoin esille ohjeen apple crumbleen eli omenamuruun!


OMENAMURU

5 (kotimaista!) omenaa
3/4 dl sokeria
25g voita

100g (pussillinen) manteleita
1 dl vehnäjauhoja
50g voita
½ dl fariinisokeria
1tl kanelia
½ tl kardemummaa


Pese omenat ja lohko neljäksi tai kahdeksaksi lohkoksi omenoiden koon mukaan. Poista siemenkota.
Sulata sokeria varovasti pannulla, varo polttamasta!
Lisää sokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada mukaan omenat, sekoita hyvin ja kypsennä omenoita kunnes ovat saaneet kauniin pinnan, sekä pehmenneet hiukan.
Kaada omenat ja sokerista muodostunut kinuskimainen seos uunivuoan pohjalla.
Aloita murun valmistus rouhimalla mantelit tehosekoittimessa. Suosittelen käyttämään kuorellisia manteleita, niissä on enemmän makua!
Huoneenlämpöisen, pehmeän voin joukkoon kaada hieno mantelirouhe, jauhot, sokeri, kaneli sekä kardemumma. Nypi seos keskenään tasaiseksi muruksi.
Kaada lopuksi muruseos omenoiden päälle uunivuokaan ja paista 175-asteessa 7-10 min, kunnes muru on hieman ruskistunut.

Kaveriksi sopii maustamaton jogurtti vanilja(sokeri)lla höystettynä.



Murusta saat helposti gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot tattarijauhoilla!


Rakkaudella,
KIKU

2 kommenttia:

  1. Kävin kuikkimassa sen meidän omenapuun maalla, ja siellä oli kokonaista 4 omenaa! Liekö joku veljistäni ehtinyt ensin vai oliko vaan oikeasti huono satovuosi... Kyllä täälläkin naapuruston pihoissa omenaa on oksat notkollaan. Tää resepti näyttää taas niin a) helpolle b) maistuvalle. Pakko kai lähteä jostain omppuja metsästämään, et pääsee tätä(kin) kokeilemaan!

    VastaaPoista
  2. Ihme juttu, että teillä päin huonompi omenavuosi! Meillä tosiaan mietitään jo, että missä käytäis mehustamassa loput omenat, sitten kun kaikki omenareseptit on kokeiltu ja puut on edelleen täynnä.. Yritän kovasti keksiä myös suolaisia ruokia/reseptejä, joihin omppuja vois käyttää!

    VastaaPoista