keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Vaniljauutetta

Suomessa vaniljan käyttö ei ole kovin runsasta.
Ja puhun siis nimenomaan aidosta vaniljasta, en vanilliinista.
Kun ostatte kaupasta leivontaa varten vaniljasokeria, ostatteko nimenomaan vaniljasokeria, jossa on mukana "ne mustat pilkut" (vaniljansiemenet) vai ostatteko vitivalkoista vanilliinisokeria?
Niillä on todella suuri ero.

Vaniljaakin on eri lajikkeita, mutta ei lähdetä siihen.
Siirrytään seuraavaan aiheeseen; miten saat herkullista vaniljan makua leipomuksiisi, juomiisi ja ruokiisi?

Voit käyttää vaniljatankoja, ne on ehtaa tavaraa, mutta itse ainakaan en aina raaskisi ostaa vaniljatankoja niiden hinnan takia.
Mutta eipä hätiä, minullapa on keino saada vaniljatangot riittämään pidempään!
Tarvitset vain kirkasta viinaa, sokeria ja vaniljatankoja!

VANILJAUUTE

2 dl viinaa (suosittelen vaaleaa rommia)
6 vaniljatankoa (luomu)
½ dl ruokokidesokeria


Halkaise vaniljatangot pituussuunnassa ja tarvittaessa myös pystysuunnassa, jotta saat mahtumaan ne purkkiin/pulloon.
Laita vaniljatangot lasiseen, kannelliseen pulloon tai purkkiin, lisää joukkoon sokeri ja rommi.
Sulje pullo/purkki ja säilytä kuivassa sekä viileässä. Heiluttele välillä, sokeri sulaa hitaasti, mutta varmasti.
Uute olisi valmista 2-3 kk kuluttua.
Mistäkö tiedän tarkemmin milloin uute on valmista? Tunnet sen mausta!
Silloin kun viina ei enää maistu läpi, vaan uute on ihanan vaniljaista, on se valmista käytettäväksi.



Mihinkö sitä voisi käyttää?
Mihin vain! Käytä sitä vaniljasokerin tavoin! Pikkuleipä- ja kakkutaikinoihin, pirtelöön, maustamaan marjoja ja hedelmiä, kermavaahtoon, vaniljakastikkeeseen jnejne.

Kesällä blogi tulee tarjoamaan vaniljaviikon, jossa kokeilemme erilaisia ihania vaniljaisia ohjeita, joihin voit vaniljauutetta käyttää.
Nyt siis kun laitat uutteen valmistumaan, ehdit hyvin mukaan herkuttelemaan ja nauttimaan kotitekoisen vaniljauutteen monipuolisuudesta!

Menninkäiselle terveisiä; jäi mainitsematta tuosta purkin kääntelemisestä, heiluttele uutetta välillä, niin maustuu paremmin! ;)

p.s. todella ihania patenttikorkillisia 1 dl pulloja löytyi Keravan Muovi ja Lelu Oy:n verkkokaupasta!
Loistava lahjaidea!


Rakkaudella,
KIKU

2 kommenttia:

  1. Oi, tätä odottelinkin (tai siis taidan odotella vielä hetken)! Ohjeita, missä voin uutetta testailla. Joo, pitää heilutella putelia, tuolla se odottelee vielä kiltisti ensimmäistä käyttökertaa.

    Niin, ja mä ostan aina vaniljasokeria. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottelen itsekin kovasti, että tuo viimeisin erä valmistuu ja pääsee sen kanssa makustelemaan! :)
      Olen myös vannoutunut vaniljasokerin ostaja, se maistuu niin paljon enemmäb vaniljalta! Toki joissakin leipomuksissa (esim. ihanan valkea hyydytetty valkosuklaajuustokakku) vaniljansiemenet eivät sovi ulkonäköön ja silloin on pakko taipua vanilliiniin.
      ..mutta toisaalta mun keittiömotto on myöskin; ei se näkö, vaan se maku! ;)

      Poista