keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vuohenjuustopiiras

Taannoin lounassämpylöitä tehdessäni hankin reippaasti vuohenjuustoa, eikä kaikki tullutkaan syötyä sämpylöiden myötä.
Perinteinen sunnuntainen leivontapäivänä poiki viime kerralla timjami-hunajakeksejä (näistä seuraavassa postauksessa) sekä vuohenjuustopiirasta.
Piiras on nyt jo mennyt parempiin suihin, mutta ohje on hyvä laittaa itsellenikin muistiin jatkoa varten.
Piiraspohjan ohje etenkin on sellainen, jota käytän nykyään aina, sen helppouden, nopeuden ja lähes rajattomien mahdollisuuksien takia.

Nopea piiraspohja

½ tl suolaa
1 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl öljyä
3 dl jauhoja

Sekoita keskenään kulhossa vesi, suola ja öljy, kunnes seos muuttuu emulsiomaiseksi.
Jauhot lisätään ja sekoitetaan nopeasti palloksi. Taikinan kuuluu jäädä hieman pehmeäksi.
Painele vuoan pohjalle ja reunoilla, pistele haarukalla ja esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Öljy voi olla rypsiöljyä, oliiviöljyä tai miksei vaikka puolet ja puolet!
Jauhoina voit käyttää lähes mitä tahansa jauhoja; ruisjauhoja, grahamjauhoja, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja jne. Tai sekoita useampia jauhoja! Maailma on avoin!
Pohjataikinaan makua tuomaan voit myös lisätä yrttejä, chiliä, mausteita, pähkinöitä, oliiveja, jälleen lähes tulkoon mitä tahansa! Minä laitoin tällä kertaa kuivattua basilikaa.

Vuohenjuustopiiras

Piiraspohja
150 g pinaattia (pakaste)
1 iso sipuli
100 g vuohenjuustoa (President Petits Chevres Doux)
1 muna
3 dl ruokakermaa
mausteita

Pohjan esipaistuessa sulata pinaatti mikrossa, viipaloi sipuli renkaiksi tai puolikkaiksi renkaiksi tai mihin tahansa muotoon, mikä sinua miellyttää. Kuullota sipuleita hetki pannulla, jotta ne vähän pehmenevät ja niistä katoaa kitkeryys.
Ota pohja  uunista, levitä sulanut hienonnettu pinaatti pohjalle, mausta suolalla ja pippurilla. Laita päälle sipulit sekä murenna vuohenjuustoa kaiken kruunuksi.
Vatkaa kulhossa haarukalla munan rakenne rikki, lisää ruokakerma ja mausteita mielesi mukaan (minä käytin tällä kertaa vain suolaa ja pippuria)
Kaada munakerma piiraan päälle ja laita koko komeus uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.


Värit on todella houkuttelevat ennen munakerman laittamista! Oikein silmänruokaa! ;)


Palassakin näkyy ihana kirkkaanvihreä raita ja sipulit kuultavat paikoitellen läpi. Vuohenjuusto"sattumat" päällä ovat ihanan suolaisia antaen hyvän vastakohdan makeaksi kuullotetuille sipuleille.
Loistava piiras niin arkeen kuin juhlaankin!
Koko komeuden tekemiseen menee n. 45 min.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! (Minde!) ;)


Rakkaudella,
KIKU

2 kommenttia:

  1. Hehe :) näyttää kyllä taas tosi hyvältä! Meidän perheen toinen asukki (ja nyt en siis puhu koirasta) ei perusta myöskään vuohenjuustosta ja suuresta määrästä sipulia...olisi siis aika paljon syötävää vain itselle! Kunnon siedätyshoito kerralla siitä vuohenjuustosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy siis joskus tehä tiuhukkaissa maistatuskierros! :)
      Tein tänään tosi hyvää herne-vuohenjuustorisottoakin, se tosin maistui enempi chevreltä, että vaatii jo vähän totuttelua makuun, mutta ajan myötä suosittelen sitäkin! Postailen tässä kohta puoliin ohjetta siitä.

      Poista