keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Marjalikööriä

Meidän mummilassa on puutarha, jonka muistaakseni isoisoäitini on aikoinaan tilan pihapiiriin perustanut ja jota isoisäni on äitinsä jalanjäljissä jatkanut.
Isoisästäkin on jo aika jättänyt, mutta puutarha seisoo edelleen paikoillaan.
Toki se muistuttaa enemmän villiä viidakkoa, kuin puutarhaa, mutta satoa se tuottaa aina yllin kyllin.
Joka vuosi sitä joutuukin miettimään, että mitä kaikille niille marjoille, omenoille, luumuille ja kriikunoille oikein tekisikään..
Tänä vuonna omenoita ei tule ja marjatkin näyttivät  menevän suurelta osin lintujen suihin, mutta luumusato näyttäisi hyvältä, samoin kriikunat.
Myös karviaispensaat tuottivat hyvää satoa!

Muistan jo lapsuudesta, miten mummi teki syksyisin kriikunalikööriä isossa lasipurkissa. Se oli helppo tapa säilöä kriikunoita ja jouluksi maukas jälkiruokajuoma.
Mummin jalanjäljissä tässä on itse kukin tehnyt aika ajoin likööriä ja tänä vuonna minäkin päätin laittaa marjat viinaan maustumaan.







Keskimmäisessä purkissa olevat punaiset karviaiset on laitettu maustumaan jo viime viikolla ja väri alkaakin muodostumaan!
Vihreät karviaiset ja valkoherukat ovat kuvassa tuoreeltaan.
Säästelen vielä yhtä purkkia luumuille, jotka aion maustaa sitruunankuorella ja tähtianiksella.

Selailin viime syksynä hankkimaani kirjaa "Omatekoista viiniä, likööriä & mehua luonnon omista antimista", jossa oli laidasta laitaan ohjeita, mutta mielestäni monet niistä oli tehty turhan monen mutkan kautta ja juomaan tekovaiheessa lisätty vesi ei houkutellut. Kirjassa suosittiin kaksiosaista valmistustapaa; ensin marjat/hedelmät vodkan sekaan kolmeksi kuukaudeksi. Sitten seos valutetaan tiheän musliinikankaan läpi ja joukkoon lisätään veteen liuotettu sokeri. Tämän jälkeen likööri on valmista nautittavaksi.

Mummilta oppimassani tavassa marjat, viina ja sokeri laitetaan lasipurkkiin, annetaan seistä 2-3 kk valolta suojattuna, käänetään välillä, jotta sokeri sulaa ja näin saadaan valmista.
Juomaa nautittaessa voi sitten jokainen päättää miten sen juo - digestiivinä, drinkkinä, yömyssynä tai muulla vastaavalla tavalla.

Rehellisesti sanottuna en muistanut tarkkaan, että millä marja-viina-sokerisuhteella mummi oli neuvonut tekemään, mutta sokeriahan voi tarvittaessa aina lisätä!
Laitoin 1 osa sokeria ja 2 osaa viinaa, marjoja sen verran kun purkkiin mahtui (jätä tilaa, jotta voit käännellä purkkia!).
Voit käyttää niitä jo hieman kuivahtaneitakin tai muuten rupuisia marjoja likööriin aivan hyvin.
Tee reilu satsi ja anna jouluna lahjaksi pullo omaa likööriä!
..Tai tee kuten minä ja laita tulemaan pieniä maistiaiseriä, joiden ympärille voit halutessasi kehitellä vaikka kokonaisen illanvieton tammikuun pimeinä iltoina! ;)


Rakkaudella,
KIKU

1 kommentti:

  1. Sitä aina kuvittelee, että viinasten kotitehtailu olisi tähtitiedettä, mutta sä ainakin sait sen kuulostamaan simppeliltä!

    VastaaPoista