lauantai 22. elokuuta 2015

Saaremaan rannalla

Kesälomareissut on nyt tämän vuoden osalta takanapäin, mutta ei harmita yhtään, sillä aivan ihania viikkoja on vietetty niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Kesäkuun alun Newquay oli totally worth the visit ja sinne olisi kiva viedä muutakin porukkaa käymään, nyt kun kaupunki on tuttu.
Vierumäellä olimme reippaita ja nautimme Suomen kesästä mm. pyöräillen ja kävellen.
Saaremaalla taas rentouduimme ja latasimme akkuja tulevan syksyn varalle.

Saaremaa on Viron suurin saari ja Itämeren toiseksi suurin saari (Gotlannin jälkeen).
Ajomatka Tallinnasta Kuressaareen, Saaremaan ainoaan kaupunkiin, kestää noin 4t 15min ja sisältää yhden lauttamatkan (kesto 30 min).
Matkalla oli useita tietöitä ja nopeusrajoitukset olivat ajoittain hämmentäviä.
Matka Tallinnasta Virtsun satamaan, josta lautta lähtee, oli myös melko puuduttava ajaa, sillä maisemissa ei ollut juuri mitään katsottavaa.
Loppumatka Kuivastun satamasta eteenpäin on jo hieman mielekkäämpi taipale.

Majoituimme Grand Rose Spa -hotelliin, jossa oli halutessaan saatavilla palvelua myös suomeksi.
Hotelli oli viehättävä, ruusuaihetta oli käytetty sisustuksessa paljon, mutta hyvällä maulla.
Huoneet olivat siistit ja yöt olivat hiljaiset ja rauhalliset.
Kylpyläosasto sisälsi porealtaan, pienet kylmä- ja lämminaltaat sekä yhden hieman isomman altaan, jossa oli muutamia pore- ja suihkuvaihtoehtoja.
Saunoja löytyi moneen lähtöön; höyrysauna, suolasauna, aromisauna, katajasauna ja kaksi ns. tavallista saunaa, jotka tosin olivat liian kuivia meikäläiseen makuun.
Spahoitoja oli saatavilla runsaasti erilaisia ja minä vietinkin yhden päivän hoitojen parissa. Kasvohoidon, kuivamanikyyrin ja lakkauksen sekä kokovartalohieronnan sai alle sadalla eurolla ja jälki oli hyvä.
Hotellin ravintola oli myös hinta-laatusuhteeltaan varsin hyvä, vaikkakin suosikkiravintolaksemme nousi Kuressaare Kuursaal.

Saaremaan historiaan kuuluu olennaisena osana kansantaru lempeästä jättiläisestä Suur Tõllista ja hänen vaimostaan Piretistä.
Jättiläiset olivat kyläläisten apuna milloin suurten kivien siirtämisessä, milloin myrskyvauroiden korjaamisessa.
Saaren kiviröykkiöt ovatkin lähes poikkeuksetta kaikki Tõllin tekosia ja jopa osa pienemmistä alueen saarista on syntynyt jollakin tapaa liittyen Tõlliin.
Esimerkiksi Kübarsaari on syntynyt tarinoiden mukaan siitä, kun Tõllin kypärä on pudonnut mereen ja jäänyt niille sijoilleen.
Kuressaaresta löytyy Suur Tõllin ja Piretin patsas, jossa pari on kerännyt valtavan kalansaaliin.



Kuressaaressa saa helposti vietettyä muutaman päivän kaupungilla käyskennellessä ja rannalla makoillessa. Vanhat, viehättävät kivitalot ja historiallinen kylpyläkaupunki tarjoavat iloa silmälle.









Saaremaa ei toki pyöri vain Kuressaaren ympärillä, vaan saarelta löytyy paljon muutakin, kuten tämä Sõrven majakka saaren eteläkärjessä.




Saaren pohjoispuoli jäi meiltä tällä kertaa näkemättä, sillä aika ei vain riittänyt kaikkeen.
Kaikinpuolin kuitenkin erittäin mukava lomakohde! Suosittelen lämpimästi.


Rakkaudella,
KIKU

2 kommenttia:

  1. Niin monesti on mietitty "rantalomaa" Virossa, mutta se on sitten aina jäänyt. Oliko tuo lauttamatka ilmainen vai pitikö siitä maksaa? Maisemat on ainakin kauniit, Saaremaa olisi yksi varteenotettava käyntikohde!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lauttamatka maksoi 12,60 (henkilöauto+ kaksi aikuista) per suunta. Pärnua kannattaa myös harkita, siellä on ihana ranta! Haapsalu lienee meillä seuraavaksi listalla :)

      Poista