perjantai 24. huhtikuuta 2015

Keksit, joissa on kaikkea hyvää, muttei mitään liikaa

Muistaakseni noin 10 vuotta sitten törmäsin jossakin yhteydessä "tuunattuihin cookieseihin".
Siinä pakastealtaasta löytyvään suklaahippucookiestaikinaan lisättiin appelsiinin kuorella maustettua marenkia. Tai siis selvennetäänpä hiukan;
Pakastetaikina sulatettiin ja kaulittiin levyksi, appelsiinimarenki levitettiin levyn päälle ja rullattiin kuin kääretorttu konsanaan.
Rullasta leikattiin veitsellä keksejä (0,5-1 cm) ja paistettiin uunissa kypsäksi.
Kerran aikoinaan silloin kokeltuani totesin, että maut ovat hyvät, mutta toteutus oli huonosti suunniteltu.
Tämä "resepti" tai lähinnä idea jäi kuitenkin mieleeni pyörimään kaikkien näiden vuosien ajaksi.
Nyt aika oli kypsä kokeilla uudestaan.


SUKLAA-APPELSIINI-MARENKIKEKSIT (30 kpl)

150g voita
1 ½ dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl maissitärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
200g suklaata (yli 45 % kaakaopitoisuus suositeltava)
2 appelsiinin kuori

2 valkuaista
1 dl sokeria

Koristeluun suklaata

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna ja vaniljauute, vatkaa sekaisin.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan.
Rouhi suklaa karkeasti, mieluummin jätät liian isoja paloja, kuin liian pieniä! Raasta myös kahden appelsiinin kuori.
Sekoita suklaa ja appelsiinin kuoriraaste hyvin keksitaikinan joukkoon ja muodosta taikinasta kulhon pohjalle pallo.
Laita keksitaikina jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Tällä aikaa vaahdota valkuaiset ja sokeri tehdäksesi marengin.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se kolmeen osaan.
Jokaisesta osasta sinun pitäisi saada kymmenen keksiä! Ota taikinasta paloja, tee niistä pallo, aseta se pellille leivinpaperin päälle ja paina peukalolla keskelle reilu kuoppa.
Kuoppa saa pohjaltaan olla ohut, niin että peukalo menee melkein läpi taikinasta.
Annostele lusikalla (tai pursota, jos haluat siistimmän ulkonäön) marenkia kuoppaan.
Paista keksit 175 asteessa noin 10 minuuttia, vahdi kuitenkin, ettet polta marenkia!
Keksien on tarkoitus jäädä hieman pehmeiksi ja tahmeiksi.

Anna keksien jäähtyä hieman, koristele sulatetulla suklaalla.




Appelsiini maistui todella ihanasti ja kyllähän toi marenki oli aika mieletön lisä tuohon comboon!
Pähkinärouhekaan ei olisi ollut hullumpi lisä, ei ollenkaan liikaa.
Jokapäiväiseksi iltapäiväteen kaveriksi hieman liian ihana ja makea, mutta aivan täydellinen niihin päiviin, kun kaipaa jotakin 'extraa'.


Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti