maanantai 2. helmikuuta 2015

Tulin, näin, voitin; MACARONS

Voittajan on helppo hymyillä ja tällä kertaa mun hymy on niin leveä, että hyvä kun naamaan enää mahtuu!

Mun ja macaronien yhteinen tarina alkaa noin kymmenen vuoden takaa, kun törmäsin ohjeeseen, jota oli vain pakko kokeilla!
Kokeilu ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä ja lopputulema oli varsin latistunut.
Laitoin tietysti epäonnistuman ensimmäisen kerran piikkiin.
Enhän mäkään nyt sentään kaikkia herkkuja pysty kertalaakista taikomaan täydellisesti ;)

Toinen kokeiluni päättyi valitettavasti yhtä huonosti.
Siitä sisuuntuneena aloin tutkimaan asiaa tarkemmin ja erilaisia vinkkejä löytyikin jokunen.
Päätin kokeilla valkuaisten "vanhennuttamista" jääkaapissa yön yli ja siivilöin urakalla mantelijauhetta.
Mikään ei auttanut ja päädyin kokemaan vielä kaksi totaalista pettymystä.
Sanoin itselleni, että täytyyhän mullakin olla jokin asia, johon taidot ja tuuri ei vaan riitä.
Luovutin ja lopetin yrittämisen.

Tämänhetkisen sisäisen tasapainoni myötä päädyin kuitenkin ajatukseen kokeilla vielä kerran.
Päätin käyttää kaikki mahdolliset niksit ja kävin jopa hankkimassa macaronien leivonta- ja paistoalustan, joka osoittautuikin suoranaiseksi "taikamatoksi"


Rehellisyyden nimissä, mun taikinakin onnistui tällä kertaa aivan täysin yli odotusten.
Liekö tähdet olleet linjassa vai mitä, mutta aika mahtava fiilis!
Taikina oli jämäkkää, eikä se tasaantunut päältä, mutta se on enää kosmeettinen ongelma! Tästä on helppo lähteä korjaamaan, kun perusasiat on jo kunnossa.


LAKRITSIJUURI-SITRUUNA MACARONS

3 valkuaista
Ripaus suolaa
2,5 dl tomusokeria
1,5 rkl lakritsijuurijauhetta (luomu)
1 pss (85 g) mantelijauhetta

Väliin lemon curdia


Riko munat ja anna valkuaisten levätä kulhossa huoneenlämmössä muutama tunti.
Lisää valkuaisten joukkoon ripaus suolaa ja puolet tomusokerista, vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa joukkoon vielä lakritsijuurijauhe.
Siivilöi tiheän siivilän läpi mantelijauhe ja loput tomusokerista. Kerta kiellon päälle, eli siivilöi vielä toisen kerran!
Sekoita mantelijauhe-tomusokeri varovasti valkuaisvaahtoon kahdessa osassa.
Valmis taikina on kiiltävää ja jämäkkää, mutta valuu kuitenkin lusikasta.

Pursota taikinaa suoraan pellille leivinpaperin päälle tai macaron matolle.
Anna kuivahtaa huoneenlämmössä puoli tuntia ja paista 150 asteessa 20 minuuttia.

Jäähdytä, täytä ja nauti heti!



Seuraavaksi täytyy kehitellä uudet maut, sillä pakkohan mun on kokeilla jo piakkoin uudestaan, ennen kuin taika haihtuu!
Kenties Sacher-kakku henkisesti suklaata ja aprikoosia?


Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti