torstai 12. kesäkuuta 2014

Kesän paras raparperijuoma

Tämä ohje on peräisin Paken vanhasta koulukirjasta: Kotitalouden perustaidot.
Kotitalous oppiaineena on erittäin tärkeä, enkä tohtisi vähentää sen opetusta kouluissa enää yhtään enempää!
Kävin itseasiassa aiheeseen liittyen viime syksynä erään keskustelun, joka sai mun veren kiehahtamaan. Kanssaväittelijäni oli sitä mieltä, että kouluissa pitäisi lisätä IT-opetusta, mm. koodaamista. Nämä lisätunnit IT-opetukselle voisi ottaa kotitaloudesta, koska: "nykyäänhän kaiken safkan saa valmiina".

Kun haetaan syitä suomalaistenkin lihomiselle, on yksi osasyy varmasti juurikin tämä, että ruoan saa helposti valmiina. Pizzat, kebabit, pastat, hampurilaiset toimitetaan kotiovelle asti.
Ruoanlaitto jää monelle täysin vieraaksi asiaksi, eikä siihen oikein osata tarttua välttämättä missään elämänvaiheessa. Jäädään valmisruoan varaan.
Jos kouluissa olisi mahdollisuus tarjota enemmän kotitalousopetusta, kertoa enemmän terveellisistä ruokailutavoista ja näyttää, että ruoanlaitto ei ole rakettitiedettä, uskoisin että monet ihmiset voisivat paljon paremmin, niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Paatos sikseen, jos pääsisin vaikka jo ihan (iloiseen) asiaankin!

Ohje tosiaan peräisin Kotitalouden perustaidot -oppikirjasta ja löytyy nimellä raparperibooli. Ensimmäisen kerran ohjetta on kokeiltu ylioppilasjuhlissani ja sen jälkeen useissa kesäisissä juhlissa.
Vastikään nautimme juomaa myös marttayhdistyksemme hallituksen kokouksessa ja sielläkin ihanan punertava juoma sai kiitosta.

1 kg raparperia (1,5 litraa vastaa lähes samaa määrää)
1½ l vettä
1 rkl tuoretta minttua
2 dl sokeria
1 sitruunan mehu
Sitruunalimsaa
Kivennäisvettä

Huuhtaise raparperit ja kuori tarvittaessa. Alkukesän tuoreet raparperit voit jättää kuorimatta, mutta mitä pidemmälle kesää mennään ja mitä isompia varret ovat, kuori raparpereja hieman.
Keitä raparperit pehmeiksi mintulla maustetussa vedessä. Tämä tapahtuu ihan viidessä minuutissa! Siivilöi raparperimehu ja liuota sokeri heti kuumaan mehuun. Jäähdytä!
Lisää sitruunan mehu ja laimenna sitruunalimsalla ja kivennäisvedellä makuusi sopivaksi. 

Juoma toimii myös loistavasti ilman minttuakin, jos sitä ei satu olemaan sopivasti käytettävissä! :)



Rakkaudella,
KIKU


p.s. Tänään alkavat futiksen MM-kisat!
Huomista makumatkaa Brasiliaan varten on kaksi kaniakin sulamassa jääkaapissa.
Let the games begin!

2 kommenttia:

  1. Olipas kivan simppeli ohje! Varmaan onnistuu myös ilman kivennäisvettä, kun en siitä isommin välitä...
    Ihanaa, että vihdoin päästään jalkapallon pariin! Jännää nähdä, miten pitkälle Espanjan pojat tällä kertaa taistelee! ¡Podemos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistunee ilman kivennäisvettä, silloin voi jättää vaikka osan sokerista laittamatta raparperimehun sekaan, niin ei tule liian makeata!
      Mulla on jo kullan kiilto silmissä! ;)

      Poista