maanantai 11. marraskuuta 2013

Hyvä ruoka, parempi mieli

Sunnuntaina, ennen tuota apokalyptista selkäkipua, touhusin koko päivän keittiössä.
Tarjonta oli jonkinlainen sekamelska kiitospäivää, sunday roast dinneria, ranskalaista keittiötä sekä kaikkea mahdollista muuta.

Kaikki alkoi siitä, kun kaupassa oli tarjouksessa kokonainen pintamaustettu kananpoika.
Voi että miten pieni se oli! Alle puolitoista kiloinen! Enhän mä meinannut kaupassa edes löytää sitä, kun odotin mielessäni hieman isompaa paistia.
Kuitenkin loppu hyvin, kaikki hyvin, kananpoika löysi kotiin mun kauppakassissa.

Monesti karsastan hieman valmiiksi maustettuja lihoja, mutta marinadi on se pahin!
Onneksi tämä broileri oli pintamaustettu ja mausteina oli käytetty paljon yrttejä. Pystyin elämään asian kanssa. Broilerin sisään laitoin vielä makua tuomaan yhden kokonaisen appelsiinin lohkoina ja väitän että tämä toimenpide auttoi myös siinä, ettei liha päässyt kuivumaan.

Kaveriksi tein bataattichipsejä, vihreä papu-verigreippilisäkkeen, vihreää salaattia fetajuustolla sekä kastikkeen.
Kastikkeen pohjana toimi kananpojasta paiston aikana irronnut neste, johon kiehautin mukaan kermaa sekä appelsiinimehua ja hieman mausteita.


Massu hymyili kyllä ruoan päätteeksi.
Junnu "onneksi" oli käynyt juuri mäkkärissä, mutta tuli silti närppimään kanaa.

Jälkkäriksi oli tuloillaan se paljon puhuttu SPOTTED DICK!
Näin tosiaan Australian Masterchefissä kuinka he tekivät tätä kakkua ja siitä sain kipinän kokeilla itsekin.
Ohjetta joutui tosiaankin soveltamaan melkolailla muunmuassa ihran puutteessa.
Uskon kuitenkin että taikinasta tuli ihan hyvä omien säätöjeni jälkeen.
Löysin BBC:n sivuilta ohjeen, miten pystyn tekemään höyryttämisen kotona, ilman sen kummempia ylimääräisiä apuvälineitä.
Näiden ohjeiden mukaan taittelin paistoastiani päälle foliosta ja leivinpaperista kannen, jonka sidoin kiinni narulla.



Asetin kakkuni sitten isoon kattilaan (jonka sopivuuden olin tietysti mitannut jo etukäteen), jossa oli kiehuvaa vettä, sekä pohjalla pieni keraaminen kulho, jottei kakku istu suoraan vasten kattilan pohjaa ja tällä tavoin mahdollista pala. Kansi päälle ja odottelemaan.


Puolentoista tunnin jälkeen kurkkasin miltä näytti; ei hyvältä. Raakaa vielä.
Uudet leivinpaperit ja foliot päälle ja kakku takaisin höyryttymään.
Hieman reilun kahden tunnin jälkeen aavistelin että kyllä tämän nyt jo luulisi olevan!
Kakku pois levyltä, mutta antaa olla vielä sen aikaa, kun valmistan kylkeen vaniljakastikkeen.


Kakku näytti kylläkin siltä mieltä piti, mutta ei ollut vieläkään täysin kypsä.
Tarpeeksi kun iski vaniljakastiketta suuhun samalla lusikallisella, niin kyllähän kaikki meni, mutta voin kertoa että mun kärsivällisyys ei riitä yrittämään tätä kakkua uudelleen.
Mun paistoaika oli yhteensä noin neljä tuntia ja uskoisin että tuo olisi saanut olla vielä puolisentoista tuntia.
Not worth it.
Toki paistoaikaa voisi lyhentää ohuempireunainen paistoastia, isompi kattila suhteessa kakun paistoastiaan, mutta tämä on vain jossittelua.

Onneksi tuli kokeiltua hyvissä ajoin.
Nyt etsimään uutta jälkiruokaa jouluksi!



Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti