maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kreikkalainen ruokaorgasmi

Meillä on erään mun kaverin kanssa tapana kokeilla ja kokkailla kaikenlaisia safkoja, pyrkiä ruokaorgasmiin.
Nyt te siellä nauratte tuolle ruokaorgasmille, mutta sellainen on olemassa!
Mä olen kokenut sen jo monesti, viimeksi perjantaina, ku maistelimme juurikin tämän samaisen kaverin kanssa aikaansaamaamme kreikkalaista ruokaa.
Mistäkö tietää että saa ruokaorgasmin?
En voi puhua kaikkien puolesta, mutta mulla se käy niin, että menee kylmät väreet päästä varpaisiin ja suu on niin messingillä, ettei oo epäilystäkään siitä että onko ruoka hyvää vai ei.
Oikeasti, hymyilyttää melkein niin paljon, ettei pysty syömään!
Mutta palataanpa siihen pääasiaan, eli ruokaan;
·         Härkäpapu-pinaatti-fetasalaattia
·         Tsatsikia
·         Leipää aurinkokuivatuilla tomaateilla
·         Stifadoa (lihapataa) naudasta ja possusta
·         Giaourtipita (kreikkalainen jogurttikakku)

Pakko jakaa ohjeet teidänkin kanssanne, koska ei tällaisia ruokia tule joka päivä vastaan!

Härkäpapu-pinaatti-fetasalaatti (neljälle)
3 dl kuskusia
200g härkäpapuja (pakastettuja)
100g pinaattia (tuore)
minttua
200g fetaa

Valmista kuskus pakkauksen ohjeiden mukaan.
Kiehauta vettä, sulata härkäpavut kuumassa vedessä ja loppuvaiheessa lisää pinaatti. Pinaatille riittää puolesta minuutista minuuttiin.
Valuta siivilässä tai lävikössä ja sekoita härkäpavut sekä pinaattia kuskusin joukkoon.
Murenna sekaan fetaa, lisää silputtu minttu sekä melko runsaasti oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita reilusti!

Tsatsiki
½-1 kurkku
½ tl suolaa
200g (turkkilaista) jogurttia
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta. (Itse valutan suodatinpussissa siivilän päällä, jos on aikaa, kiireemmässä tapauksessa valutan kaksinkertaisen talouspaperin päällä siivilässä)
Ripottele päälle suolaa, jotta ylimääräinen neste irtoaa kurkusta helpommin ja näin ollen tsatsikista ei tule ”vetistä”!
Jos valutat talouspaperin päällä, anna valua noin 20 minuuttia, jos valutat suodatinpussissa, anna valua tunnin verran.
Valuttamisen jälkeen purista vielä ylimääräinen neste pois.
Sekoita kurkkusuikaleet paksuun jogurttiin (jogurttiakin voi valuttaa suodatinpussin avulla, jos siitä haluaa paksumpaa!) ja mausta puserretulla valkosipulinkynnellä sekä mustapippurilla.

Leipä aurinkokuivatulla tomaatilla
2 dl lämmintä vettä
2 1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
4 tl oliiviöljyä
100g aurinkokuivattua tomaattia
leipomiseen jauhoja

Sekoita kuivahiiva hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen.
Lisää joukkoon sokeria, suola, jauhot ja öljy.
Vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja sileää eikä enää tartu käsiin tai kulhon reunoille. Anna kohota puoli tuntia.
Vaivaa taikinan joukkoon pilkotut aurinkokuivatut tomaatit.
Jaa taikina neljään osaan, tee melko litteitä leipäsiä ja anna kohota pellin päällä vielä 20 min.
Viillota leipien pinnat kevyesti muutamalla viillolla.
Paista 200 asteessa 20 minuuttia.
Voit kokeilla leipien kypsyyttä koputtamalla leipiä pohjasta. Jos leivästä kuuluva ääni on kumea/ontto, leivät ovat kypsiä.

Stifado (kolmelle)
600g naudan paistia/karjalan paistia
oliiviöljyä paistamiseen
1 rkl punaviinietikkaa
(1 dl punaviiniä)
2 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 kanelitanko
(tuoretta rosmariinia)
suolaa
mustapippuria
2 laakerinlehteä
10 salottisipulia tai muita pieniä sipuleita
oliiviöljyä paistamiseen
1 tl muscovado- tai demerarasokeria
Ruskista isohkoiksi paloiksi leikelty liha kattilassa oliiviöljyssä.
Lihasta irtoaa paljon nestettä tässä vaiheessa! Anna nesteen haihtua, sillä sen jälkeen lihat ruskistuvat pinnaltaan kauniin kullanruskeiksi.
Kun lihat ovat ruskistuneet kauniisti, lisää punaviinietikka.
Etikka sihahtaa ja haihtuu nopeasti, tämän jälkeen lisää (punaviini ja) vesi, tomaattipyre, kanelitanko, laakerinlehdet, ripaus suolaa ja pippuria sekä halutessasi rosmariinia.
Ole varovainen suolan kanssa, ettei sitä tule liikaa! Ruoassa on muutenkin runsaasti hyvää makua, etkä halua pilata sitä liialla suolalla!
J

Anna hautua kannen alla tunnin ajan. Muista välillä tarkistaa nesteen määrä ja tarvittaessa lisätä hieman vettä joukkoon.
Kun lihat ovat hautuneet lähes tunnin, ota käsittelyyn sipulit.
Kuori sipulit, mutta jätä kokonaisiksi!
Kuullota sipuleita reilussa oliiviöljyssä, kunnes ovat hieman pehmenneet. Nosta sitten sipulit lihapadan pinnalle ja ripottele sipuleiden päälle sokeri.
Älä kaada sipuleita suoraan pannusta pataan, ettei lihapata turhaan uiskentele liiassa oliiviöljyssä!
Sipuleiden levättyä hetki lihapadan päällä, niin että sokeri on sulanut, sekoita sipulit padan joukkoon.
Anna hautua vielä puolisen tuntia. Tarkista lihojen kypsyys ja tarvittaessa jatka vielä hauduttamista!
Itse pidän lihapadasta parhaimmillaan silloin, kun liha on niin mureaa, että se hajoaa pieneksi silpuksi jo melkein pelkästä kosketuksesta.
Ennen tarjoilua voit poistaa stifadosta laakerinlehdet sekä kanelitangon, etteivät turhaan joudu kenenkään lautaselle! Tarvittaessa voit myös tässä vaiheessa vielä lisätä suolaa.

Giaourtipita
Taikina
6 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhe
2 dl voita
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
4 kpl kananmunia
2 dl jogurttia (paksua)
1 dl manteleita

Siirappi
2 dl vesi
2 dl sokeria
1 rkl hunajaa
1 appelsiinin kuori raastettuna

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa sekaan keltuaiset.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa.
Vaahdota valkuaiset erillisessä kulhossa ja yhdistä varovasti muuhun taikinaan, ettei vaahto laske!

Voitele irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen.
Rouhi mantelit ja ripottele kakun pinnalle.
Paista kakkua 90 minuuttia 175 C:ssa.

Laita siirapin aineet kattilaan ja keitä kunnes seos on paksuuntunut siirappimaiseksi. Levitä heti kuuman kakun päälle.

Anna jäähtyä ennen nauttimista!



Aivan loistava menu esim. illanviettoon hyvällä ystäväporukalla! Voi täydentää halutessaan vielä kreikkalaisella salaatilla!


Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti