torstai 23. elokuuta 2012

Sadepäivän iloja

Mä oon aina digannut tällaisista loppukesän/syksyn sadepäivistä, etenkin kiireettömistä sellaisista.
Koen olevani täynnä tarmoa ja saan monesti asioita aikaiseksi juuri tällaisina päivinä.

Tämän utuisen kostean päivän tulin viettämään maalle mamman luokse. Tarkoituksena on tosin oleilla koko loppuviikko näillä nurkilla, sillä kaksi pientä ja söpöä höppänääkin on täällä landella! Kiku pääsee leikkimään, jei! :}

Mummini tekee ihan älyttömän hyvää kotijuustoa, jota lapsuudessani syötiin enemmänkin lähinnä juhlapyhinä, mutta nykyään sitä herkkua saa useamminkin ja tälläkin kertaa äippä on "tilannut" mummilta juuston, koska minä ja serkkuni olemme molemmat täällä kotimaisemissa. Kuulemma äiti oli pyytänyt sanoilla: "Kun tytöt tulee..." :)
Olen kerran ollut katsomassa kun mummini tekee tuota juustoa ja tiedän perusidean, mutta täytyy toistekin mennä seuraamaan valmistusta, jotta taito ei vaan missään nimessä katoa suvusta!
Nyt odotan tuota mummin juustoa vesi kielellä ja toivon että äiti muistaa tuoda kaupasta ruisleipää, koska yhdessä juuston kanssa ne ovat lähes lyömätön pari!

Itsekin päätin valmistaa herkkuja ja tällaisenä herkkupeppuna päädyin tietenkin makeisiin aikaansaannoksiin. Molemmat kestosuosikkejani; Pavlova ja Creme Brulèè.

PAVLOVA

Minä olen tottunut tekemään pavlovan helpoimman kautta, eli marenkilevyinä, joita voi halutessaan laittaa sitten useamman päällekkäin. Viime viikolla kuitenkin bongasin televisiosta Australian Masterchef ohjelman ja eiköhän siinä juurikin tehty pavlovaa!
Pavlovahan on Australiasta kotoisin ja se kehiteltiin balleriina Anna Pavlovan vierailtua maassa. Kun ajattelee pavlovaa, niin ymmärtää helposti idean ja yhteyden balettiin. Kakku on vaalea, kaunis, ilmava ja taidokas. Olemukseltaan kakku on melkein kuin balettitanssijoiden käyttämä hame, tutu.

Ohjeena käytin samaa ohjetta kuin Masterchefissakin, joka on australialaisen kokin, Donna Hayn, käsialaa ja löytyy täältä.
Toki muunsin sen itselleni sopivampiin mittayksiköihin ja resepti meni jotakuinkin näin:

4 valkuaista
215 ml (2 dl + 1 rkl) sokeria 
(tomusokeri kai olisi suositeltavampaa, mutta itse käytän kyllä tavallista kidesokeria)
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena), siivilöitynä!
1 tl etikkaa (Rajamäen väkiviinaetikka)

Vatkataan valkuaiset ja lisätään vähitellen sokeri joukkoon. Kun vaahto on kovaa ja kiiltävää, siivilöidään joukkoon maissitärkkelys ja lisätään etikka. Aineet sekoitetaan sekaisin.
Leivinpaperille kasataan pyöreä, korkea keko. Itselläni taisi olla halkaisijaltaan n. 15 cm ja korkeudeltaan arviolta 10 cm. Paistetaan 120 asteessa 1 h 20 min.



Jälkeenpäin olisin voinut tehdä kakustani alussa korkeamman kasan leivinpaperille, sillä kakku levisi hieman uunissa ja tästä johtuen madaltui. Hyvältä se silti näyttää :) Täytyy odotella syöjiä, jotta saa kakun koristeltua ja sitä myöten napsittua kuvia valmiista luomuksesta. Päälle meinasin kipata kermavaahtoa, mangoa ja tuoretta aprikoosia.

CRÈME BRÛLÉE

Monesti marenkiherkkuja tehdessä joutuu miettimään mihin ihmeeseen ne keltuaiset käyttää, jotteivat mene hukkaan. Tässä tilanteessa crème brûlée astui mukaan kuvioihin kuin tilauksesta!
Reseptiin otin pohjan Valion sivuilta, mutta koska ostin 2 prk kuohukermaa á 2 dl enkä viitsinyt lähteä mittailemaan 3,3 desiä kermaa, muuntelin hieman mieleni mukaan ohjetta.

Näin minä siis tein sen:

4 dl kuohukermaa
1 dl (punaista) maitoa
½ vaniljatanko
4 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria

Halkaise vaniljatanko, kaavi sienemet ja laita siemenet sekä tanko kattilaan. Kaada mukaan kuohukerma ja maito, kiehauta koko komeus.
Vatkaa kulhossa kevyesti keltuaiset ja sokerit sekaisin.
Lisää kuuma kerma-maitoseos keltuaisten joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Kannattaa välttää turhaa vatkaamista, jotta pinnalle ei muodostu vaahtoa (uunissa paistuessa vaahdosta tulee epämiellyttävän makuista!)
Kaada massa annosvuokiin tai yhteen isoon vuokaan siivilän läpi, jotta vaniljatangot ja mahdolliset sattumat eivät päädy samettisen herkun joukkoon.
Laita vuoat kuumaan vesihauteeseen ja paista uunissa 150 asteessa n. 45 min. (Jos käytät yhtä isoa vuokaa, pidennä paistoaikaa!)
Halutessasi varmasti siistin ja sileän pinnan, voit myös päällystää vuoat foliolla ennen uuniin menoa! :)



Tuli myös tehtyä nuudelilohturuokaa lounaaksi ja vanhoista pakastemarjoista mehua, jotta on tilaa uusille.







Rakkaudella,
KIKU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti